Geldtips voor jongeren

De wereld wordt steeds digitaler. Online winkels zijn altijd open, steeds meer kinderen krijgen hun zakgeld digitaal en jongeren betalen met hun mobiele telefoon. Goed (leren) omgaan met geld blijft dus belangrijk. Heb je hier vragen over? Kom dan even langs bij Geldfit Deventer of stuur een mail.

Het lijkt allemaal zo aantrekkelijk: een gratis mobieltje bij je telefoonabonnement, muziek via Spotify, 24 uur per dag online kopen waar je zin in hebt. Jongeren groeien op in een wereld waarin geld bijna onzichtbaar is en de verleidingen groot zijn. En zodra je achttien bent wordt er van je verwacht dat je financieel redzaam bent. Dat is nogal wat.

Wist je dat 1 van de 5 jongeren achterloopt met betalen? Verleidingen zijn overal, dus het geld is op voordat je het doorhebt. Een grote groep jongeren heeft hun geldzaken niet op orde. Onder de 18 gaat het vaak om kleine bedragen, bij 18-plussers zijn de bedragen vaak groter. Uitleg over het betalen van rekeningen of mobiel bankieren zorgt voor meer grip op geld en tot minder schulden. Én een vast bedrag per maand sparen ook. Geldfit Deventer helpt je graag met het maken van een inkomsten en uitgaven overzicht. Bel ons of kom langs op een spreekuur.

Tip voor jongeren: praat met je ouders en vrienden over geld.

Tip aan ouders? Leer je kind budgetteren, overleg samen wat een goed (dag)limiet zou zijn en bespreek of je het wijs is om als ouder te kunnen blijven meekijken op  zijn of haar rekening.

Word of ben je 18? Op www.geldfit.nl/18 staat wat je allemaal moet regelen. In het kort:

  • Vraag een DigiD aan als je die nog niet hebt.
  • Als je 18 jaar bent kan je jouw eigen zorgverzekering afsluiten.
  • Een zorgverzekering is verplicht voor iedereen die ouder is dan 18 jaar.
  • Vanaf je 18e heb je recht op toeslagen, zoals zorgtoeslag en huurtoeslag.
  • Sta je ingeschreven op een hogere school en ontvang je nog geen studiefinanciering? Bij DUO kan je direct studiefinanciering aanvragen.
  • Heb je een bijbaan? Vergeet dan niet om belasting terug te vragen.

Heb jij advies of hulp nodig?

Wij helpen je graag om grip op geld te houden of te krijgen.  Ook kunnen we je in contact brengen met een jongerenmaatje bij jou in de buurt. Maak jij je zorgen over geld of de financiële situatie van je ouders? Bel, mail of kom bij ons langs voor hulp bij geldzorgen.

Geld, praat erover!